Thursday, May 3, 2012

PBAKL vs INSIDEN SG.GADUT....


Kelakarkan kali ni punya tajuk. PBAKL vs INSIDEN SG.GADUT. Apakah relevannya? Tuan umah akan kupaskan satu-persatu mengikut kronologinya.

****************************************************

VERSI PEMBUKA BICARA : 
PBAKL 2012

Seperti tahun sebelumnya, PBAKL pasti menjadi destinasi wajib tuan umah untuk dikunjungi. Apa yang nak dicari..sudah semestinya buku. Tapi tahun ni kebanyakkan penulis favorite tidak ada buku baru. Jadi pembelian buku sudah diminimakan.
Percaya atau tidak, tahun ini buat pertama kalinya, jumlah buku yang dibeli adalah.....2 sahaja...:-) hehehehe

***************************************************

VERSI PERTAMA:
TERFAKTAB MEDIA

Langkah pertama yang diambil sebaik sahaja menjejakkan kaki dalam PWTC adalah mencari senarai booth publisher. 

PTS = Dewan Tun Hussein Onn
KARANGKRAF = Dewan Tun Dr.Ismail
JEMARI SENI = Dewan Tun Hussein Onn
ITNM = Hall 3
BOOTH LAIN2 = Kitaorang main redah je...
TERFAKTAB MEDIA=====>; Cari punya cari tak jumpa jugak. Tapi akhirnya kami jumpa jua setelah 1 JAM...huhuhu... Caner leh jumpa???? Setelah berpusing hampir 2 kali dalam dewan tu, kitaorg keluar pergi mencari semula senarai booth publisher. Dalam kitaorang meneliti kononnya senarai tu, ada seorang budak perempuan menegur. Kami pun usulkan apa yang dicari. Alhamdulillah, jawapan yang diterima menggembirakan. Rupa-rupanya buku ni duk bawah booth BUKU FIXI. Padahal dah lalu booth ni, tapi leh tak perasan..aduhai...jumpa jua buku yang dipesan.
********************************************************

VERSI KEDUA:
INSIDEN SG.GADUT

Versi kedua boleh dikategorikan sebagai lawak bodoh. Memang gelak sakan dengan kesengalan diri sendiri. Usai urusan pencarian buku2, kami menuju ke Stesen Putra menunggu komuter balik ke UKM. Jambu, keropok, air mineral & air kotak menjadi alas perut sementara menanti komuter sampai.

KOMUTER PERTAMA : Pelabuhan Klang
KOMUTER KEDUA : Pelabuhan Klang jugak
KOMUTER KETIGA : Sungai Gadut (erk sungai gadut ni kat ner??? huhuhu..geografi failed) dibiarkan  komuter itu berlalu pergi. Tapi kat gerabak terakhir ada tertera SEREMBAN..?????
KOMUTER KEEMPAT: Pelabuhan Klang

KOMUTER KELIMA: Sungai Gadut (Erk..mana komuter gi seremban??? Bertanyakan kepada kakak di sebelah, dia bagitau Sungai Gadut tu kat area Batu Tiga...mmmm..itu kat Shah Alam..agak confident dengan jawapan kakak itu. huhuh..sah buta geografi...) Nak bertanya, malu pulak kat driver komuter tu..dan kami menunggu lagi komuter seterusnya.....

KOMUTER KEENAM: Pelabuhan Klang lagi...(Kebetulan abang driver komuter tu keluar...so kitaorang bertanya...
KITAORANG :
Bang..train pergi Seremban mana ek?

DRIVER KOMUTER:
Lepas ni.

KITAORANG:
Bang..Sungai Gadut tu kat mane ek?

DRIVER KOMUTER:
Sungai Gadut tu lepas Seremban...

KITAORANG:
Haaaaa...

Dengan kesengalan diri sendiri, sudah dua komuter Sungai Gadut kitaorang biarkan ia lalu di depan biji mata. Setelah dihitung waktu menunggu..rupa-rupanya dah 2 JAM kitaorang duduk terpacak kat bangku stesen tu. Pada mulanya tahap kesabaran begitu penyabar sangat, hilang sudah sabar itu sebaik sahaja mendengar jawapan abang driver tu.."sungai gadut tu lepas seremban". Bayangkan boleh tunggu kat situ 2 JAM dengan orang2 di situ sudah bersilih ganti, dengan perut yang lapar + mata yang mengantuk + plus tunggu komuter yang memang takkan tertera nama SEREMBAN...padan muka dan gelak untuk diri sendiri. 

KOMUTER KETUJUH: Sungai Gadut...( dengan perasaan yakin kononnya, masuk dalam komuter. Fuh....nasib baik komuter baru. Sebab 2 komuter Sungai Gadut yang kami biarkan ianya berlalu depan mata adalah gerabak lama..heheheh. Gelak jangan cakaplah..memang tak boleh berhenti. Dari sorang duduk, sorang berdiri...beralih ke kerusi mengadap depan...beralih ke kerusi sebelah-menyebelah...memang kitaorang buat macam komuter sendiri. Peduli apa...siap amik gambar signage (Tanjung Malim----->Sungai Gadut). Rupa-rupanya selepas Seremban ada 2 lagi stesen : SENAWANG & SUNGAI GADUT. Situasi kitaorang dalam komuter adalah.....GELAK SAKAN....

**************************************************

VERSI PENUTUP:
PBAKL vs INSIDEN SG.GADUT

Moral of the story :
1) check stesen terbaru laluan komuter
2) malu bertanya sesat jalan
3) lainkali update ilmu geografi..hahahah

Hikmahnya :
1) Dapat naik train baru...heheheheheheheheheheh



~ TAMAT~
10.37 p.m


3 comments:

gummybear said...

owh..tu yg duk surh org search sg gadut kat ne yer..yanah tgh tido..hahahahahahhahaa..buang masa jer...dudk punya duduk rupayer train lalu depan mata..hahaha

Anonymous said...

huhuuhuhu pasnih sebelum g pbkl aku nk search ktmb dulu.. hahahhaha

ILYAH said...

GUMMYBEAR:
Ko lah lmbt sgt reply....huhuhuhu

ANONYMOUS a.k.a FARAH:
hahahahaha...itulah moral of the story plus ilmu geografi...kuhik..kuhik..kuhik...