Friday, March 4, 2011

CIPLAK....:-(

MAKLUMAN......

Karya tuan umah yang bertajuk "KU BAWA MEMORI ITU" telah di edit, di copy paste dan di ciplak oleh orang yang tidak bertanggungjawab bernama Nadia Binti Mohammad Isa. Orang tidak bertanggungjawab ini telah sesuka hati mengedit cerita tuan umah. Sungguh tidak bertanggungjawab. Berikut adalah analisa yang dibuat oleh tuan umah setelah membaca keseluruhan versi ciplak ini...:



*credit gambar : Google Image

TAJUK....

Versi tuan umah : KU BAWA MEMORI ITU
Versi ciplak : KU BAWA MEMORI ITU

***********************************

TARIKH PUBLISH....

VERSI TUAN UMAH : 7 NOVEMBER 2009 di penulisan2u
VERSI CIPLAK : 3 FEBRUARI 2011 di blog dia sendiri

************************************

WATAK:

Senarai nama yang ditukar dari versi asal....

ALIYATUL ALISYA ditukar kepada ALIYA ANEESA
MOHD IZHAM ISKANDAR ditukar kepada MOHD ADAM HAIKAL
PUAN MARIANA ditukar kepada PUAN MARIA
TUAN HARRIS ditukar kepada TUAN HARIS
ADAM IQBAL ditukar kepada IZHAM ISKANDAR
PAK HUSSEIN ditukar kepada PAK HASHIM
MAKSU TIMAH ditukar kepada MAK SITI
REMY ditukar kepada IZHAR
PUAN MARLISA ditukar kepada PUAN MARDIANA
TASYA ditukar kepada ALISA

************************************

NAMA TEMPAT

TASIK DESA MERANTI ditukar kepada TASIK TITIWANGSA
UNITED KINGDOM ditukar kepada LONDON

***********************************

AYAT2 DALAM CERITA...

Memang tak boleh blah..habis dia ikut dan di edit sikit2. English tuan umah yang tunggang-langgang tu pun dia copy. Teka-teki dan kata2 pujangga habis dia copy paste.

**********************************

Kalau nak baca versi ciplak silalah ke laman blog orang tidak bertanggungjawab ini. http://familinadia.blogspot.com/ dan buatlah analisa sendiri dengan versi tuan umah...:-(


p/s : { Tuan umah bukanlah penulis terhebat, tetapi cerita ini adalah hak milik tuan umah...huhuhuhu...tiba2 rasa tak nak menulis cerita lagi... }

4 comments:

Nurul said...

sabar eh yah. Some people just dont understand the meaning of copyright. Mungkin sbb yah bukan seperti penulis buku2 tersohor yang lain, jadi dia anggap tak apa jer copy suka2 ati. Hopefully she will realise that what she did was wrong and learn that to be a good writer, she needs to have a good and creative mind.

ILYAH said...

NURUL :
Tu lah..sesuka hati dia jer copy paste and edit lagi tu...
Aduhai...harap2 orang ni sedar apa yang dia buat tu salah.

*Nasib baik kita ni bkn penulis terhebat...kalau tak dah lame kene saman budak tu...huhuhuhuhu

Pei Pan said...

Kena ambil langkah untuk halang dari "copy-paste" misalnya letak "no right click" ataupun "disable right click".

Kegiatan plagiat sudah menjadi biasa dalam bidang siber. Minta orang yang plagiat tu minta maaf.

ILYAH said...

PEI PAN:
Tq for the info...:-)

*Huhuhuu...baru semangat nk wat sambungan citer tu...tup2 ade org copy and edit....